Menü

Zenék/videók/lemezek

Kukorica csutika - kecskés, gergelyes és öves dallamok

Táncházi pillanatok

Nagyapám betleheme

„A házról-házra járó, jókívánságos köszöntők ma jóformán alamizsnagyűjtésnek látszanak, de nem lehettek-e
régen az évszakok fordulópontjaira figyelmeztető, szinte rituális jellegű társadalmi események? A jókívánság a civilizált embernek többnyire üres szó. A régi embernek szinte varázserejű érték lehetett, amit szívesen viszonzott tőle telhetően. A sok ünnepi, névnapi köszöntő egy melegebb, barátságosabb, testvéribb, emberszeretőbb népélet emléke.”
/Kodály Zoltán, a Jeles Napok bevezetőjében, 1952./
 

Magyar népzene

A Kákics Együttes bemutatkozó lemeze 2006 tavaszán készült el.

A Rábaközi muzsikával induló népzenei CD első összeállításából kiderül, hogy a vonós hangszerek mellett jelentős szerepet kapnak a parasztság hangszerei. A tisztán vonós hangszerelésű Kónyi Verbunk után, a Komámasszony kakasa kezdetű dusdallamban szólószerephez jut a citera és a furulya, mintegy jelezvén, hogy ebben a formájukban is éltek a dalok mulatságokon, összejöveteleken.

 

 

Nagyapám betleheme

 

A Nagyapám betleheme című zenei összeállításnál több vidékről válogattunk énekeket, melyeket felnőttek és gyerekek közösen adnak elő. Az egymást követő dalokat egy történet fonalára fűztük fel. A mesélő – felidézve gyermekkorát – megemlékezik arról a decemberi napról, amikor nagyapja egy poros, fából készült betlehemet vett előládájából. Miután letisztogatta, ölébe vette unokáját, és a kályhában ropogó tűz mellett mesélni kezdett. Szavai nyomán a kisfiú számára megelevenedik a régmúlt idők karácsonyi szokásának emléke. Ebbe a történetbe ágyazódnak dalaink, amelyeknek a székesfehérvári bölcsőcske játék alkotja gerincét.