Menü

Zenék/videók/lemezek

Magyar népzene

A Kákics Együttes bemutatkozó lemeze 2006 tavaszán készült el.

A Rábaközi muzsikával induló népzenei CD első összeállításából kiderül, hogy a vonós hangszerek mellett jelentős szerepet kapnak a parasztság hangszerei. A tisztán vonós hangszerelésű Kónyi Verbunk után, a Komámasszony kakasa kezdetű dusdallamban szólószerephez jut a citera és a furulya, mintegy jelezvén, hogy ebben a formájukban is éltek a dalok mulatságokon, összejöveteleken.

 

 

A lemez zenei összeállításánál törekedtünk a változatos hangszerelésre,ezért a Régi táncdalban új hangszereket hallunk. A koboz, tekerő, dob, furulya, hegedű keltette muzsika, visszavezet a 16-17 század hangulatába.

A Tavaszi szél moldvai dallama az elégikus női hang fuvallatát hozza, aztán a későbbiekben kiegészül férfiénekkel az Öreg magyarosban, illetve a Kecskésben. A moldvai furulyák mellett, megszólal egy ugyancsak kedvelt szólisztikus hangszer: a doromb.

A moldvai kiruccanás után térjünk vissza a Dél-Alföldre. Varró János és Cserta Balázs tolmácsolásában a tekerőlant és a klarinét, vagy ahogy mondták a nyenyere és a csurákos muzsikáját hallgathatjuk egy hallgató, egy oláhos, majd egy lassú és frisscsárdás erejéig!

A mese sem hiányozhat, hiszen hozzátartozott a falusi élet mindennapjaihoz, a munkaközi pihenőkhöz vagy az estékhez. A 9 éves Tárnok Kamilla mesél Mihókról és az ő ballépéseiről.

A dunántúli ugrós összeállításokban pedig bebizonyosodik, hogy a bőrduda a tekerőlant a tambura és a vonós hangszerek bizony, jól megférnek egymással. Egyaránt a jókedv szolgálatában állnak, és ha a hallgató is úgy gondolja, akkor igyék egy pohárka vörösbort a befejező bordal összeállítást hallgatván!

Vissza