Menü

Fellépések, hírek, táncház

Szabadbattyán

Kákics Zenekar - „Nagyapám betleheme” c. adventi műsor
2023. december 10. 15:00
Szabadbattyán
Szeretlek Szabadbattyán – Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár

Zenekarunk „Nagyapám betleheme” című adventi műsora a régi idők karácsonyi szokásait eleveníti fel. December 10-én 15 órától Szabadbattyánba a Szeretlek Szabadbattyán – Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárba visszük el adventi műsorunkat, amelyben a magyarság különböző vidékeinek a betlehemes és pásztorjátékainak az énekeit, egy történet fonalára fűzzük fel és muzsikáljuk el a kedves közönségnek.

A mesélő – felidézve gyermekkorát – megemlékezik arról a decemberi napról, amikor nagyapja egy poros, fából készült betlehemet vett elő ládájából. Miután letisztogatta, ölébe vette unokáját, és a kályhában ropogó tűz mellett mesélni kezdett. Szavai nyomán a kisfiú számára megelevenedik a régmúlt idők karácsonyi szokásának emléke.
Ebbe a történetbe ágyazódnak a zenekar azon dalai, amelyeknek egy székesfehérvári bölcsőcske játék alkotja gerincét. Kíséretül olyan hangszereket választunk, amelyek igen népszerűek voltak a paraszti zenében, többek között a bőrduda, a moldvai koboz, a különböző furulyák, melyekkel érzékeltetik a különböző vidékek hangzásait.
A közismert dalok – mint a „Mennyből az angyal” vagy a „Pásztorok keljünk fel” – mellett kevésbé ismert dallamok is felcsendülnek.
Így a műsor azon részén, mikor a pásztorok tiszteletüket teszik az újszülött Jézusnál, betlehemben a juhász és a csordás bábok örömükben táncraperdülnek somogyi kanászos dudadallamokra ”Hej víg juhászok, csordások......”
Karácsonyi köszöntőnk közös énekléssel zárul, felidézve a vitnyédi bölcsőcske játék búcsúdalát.

Elevenítsük meg együtt a régmúlt idők karácsonyi szokásának emlékét és hangolódjunk a karácsonyi dalaink és a közös éneklés által a Szeretet Ünnepére! Sok szeretettel Várunk Mindenkit!
 

 

 

 

 
Vissza