Menü

Fellépések, hírek, táncház

MADÁRDAL és HOSSZÚFURULYA TÁBOR

Ha szeretsz és tudsz egy kicsit népi furulyázni, citerázni vagy hosszúfurulyázni, ha szereted a természetet, ha fel szeretnéd fedezni a somogyfajszi Kund kastélyt és izgalmas táját, és ha érdekel a pásztorok népzenéje mellett akár a madármegfigyelés és tájgazdálkodás is, akkor ott a helyed a MADÁRDAL ÉS HOSSZÚFURULYA táborban!😁

Szeretettel ajánljuk Szűcs Gergely furulyakészítő, pásztorműves, népzenész barátunk táborát!

MADÁRDAL ÉS HOSSZÚFURULYA tábor
2023. július 24-31.

Népzenetanulás pásztori szemléletben
„A népzene a természet tüneménye.” - írta lényeglátóan Bartók Béla. Legtisztább formáit olyan környékek lakóitól gyűjtötték, akik a civilizáció hatáskörén kívül, az anyatermészettel még meghitt viszonyban éltek.
Táborunkkal a népzenén keresztül igyekszünk segítséget nyújtani a természetes emberi létezésbe való visszagyógyuláshoz, oly módon, hogy a zenéhez is a természetes alapokról közelítünk. A somogyi hosszúfurulya muzsika adja az oktatás zenei gerincét. Mindehhez ideális helyszín a somogyfajszi Kund kastélyt övező táj, mely jelenlegi állapotában már megidézi azt az ősrégi természeti közeget, amelynek eldugott zugaiban Vikár, Bartók Kodály és tanítványaik népzenét gyűjtöttek.

Szakmai vezetők:
Hamarics Imre: a belső-somogyi „Muzsikás” Hamarics Miska unokája. Népzenész, hosszúfurulyás, a Kiskondás zenekar alapítója.
Szűcs Gergely: furulyakészítő, pásztorműves, népzenész
(https://pasztormuves.hu/hu/content/magamrol)
Tömösváry Tibor: zoológus

Programok:
- közös daltanulás
- egyéni hangszertanítás pásztori szemléletben (hosszúfurulya, kis furulya, citera)
- együttes zenélés, „nótafázás” a hagyományos somogyi pásztori felállások szerint (hosszifurugla kettősök, hosszi és kicsi, valamint hosszi citerával)
- hangszerismertető, zenei ismeretterjesztő előadások
- Dél-Dunántúlon gyűjtött felvételek elemzése
- Tájtörténet-kultúrtörténet, tájhasználati, gazdálkodási módok hatásai
- madármegfigyelés, természetismereti foglalkozások

A szervezők legalább tíz évet betöltött gyerekeket, felnőtteket és családokat egyaránt szeretettel várnak.

Választható hangszerek:
- hosszúfurulya
- kis furulya
- citera

Jelentkezés feltétele: a választott hangszeren legalább minimális kezdő szintű játékkészség (természetesen haladókat, s gyakorlott zenészeket is szívesen látunk), valamint saját hangszer. (Hosszúfurulya a, g, vagy f alaphanggal; dunántúli kicsi hatlyukú furulya c”, b’, a’, g’ vagy f’ alaphanggal; g-c, e-a, vagy c-f citera)
Az együtt zenéléshez szükséges a’, g’ vagy f’ alaphangú furulyák Szűcs Gergelytől vásárolhatók. (https://pasztormuves.hu)

Jelentkezési határidő: 2022. június 20.

Részvételi díj: 60 000 Ft/fő
(10 000 Ft/nap, ami napi 3 étkezés és a szállás díja)

Helyszín: Somogy Természetvédelmi Szervezet központja. Kund kastély, Somogyfajsz

Jelentkezés: 06-85-337-053, vagy spanc@t-online.hu
Szakmai információ: 06-30-428-5606

Egy kis ízelítő a táborba jelentkezéshez, hogy milyen is lehet az igazi dunántúli hosszúfurulyás pásztorzene Somogyfajszon, Szűcs Gergely és Hamarics Imre bácsi közös muzsikálásával!👇

https://www.youtube.com/watch?v=5K7aDPX7ncs

 

 
Vissza