Menü

Fellépések, hírek, táncház


Hollád

Szőlőhegyek szakrális öröksége a Nyugat-Balatonnál

Nyitott kápolnák napjai programsorozat l. állomása:
Hollád-Bari-hegy Szent Donát kápolna

2023. június 24-én 15 órától kárpát-medencei népzenei koncertet adunk a Holládon a Bari-hegyen a Szent Donát kápolnánál.

A helyszínen továbbá kápolnatörténeti program és piknik is lesz.

A találkozóhely tömegközlekedéssel a Balatonszentgyörgy vasútállomás megállóhelyről Hollád felé induló buszjáratokkal közelíthető meg.
A rendezvény a 7-es főút felől gépjárművel önállóan is megközelíthető.

A rendezvény ingyenes, nem akadálymentesített.

A program kedvezőtlen időjárás esetén módosított tartalommal kerül megrendezésre, kérjük érdeklödjön a szervezőknél.

Sok szeretettel várunk mindenkit! 🎶 

 

 

Budapest - Hagyományok Háza

Ugat a kutyám a Lesi, jön a szeretőm a decsi.... ahogy mondja a népdal Decsről. Örömmel zenéltünk sárközi népzenét Fodor Marika néninek, a népművészet mesterének könyvbemutatóján.
Köszönjük Varró János zenei közreműködését és hathatós segítségét a dalcsokrok összeállításánál.
 

 

 

Budapest - Hagyományok Háza

 2023. június 9-én délután 16 órától a Hagyományok Háza-ban fogunk zenélni a Kákics zenekar-ral Fodorné László Mária, szövő, népi iparművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja "Szőttesbe álmodott Sárköz" könyvbemutatóján! 🎶

A szövés gyógyír örömre, bánatra - mondja Fodorné László Mária. Neki hihetünk!

Hogyan lett az „egyszerű sárközi szövőleányból” a sárközi szőtteskincs legnagyobb mestere? Most Szőttesbe álmodott Sárköz című könyvéből a szövés megannyi titkát tudhatjuk meg!

A sárközi szövéstechnikák kézikönyve hiánypótló kiadvány, melyet nemcsak a hazai szövéssel foglalkozó szakemberek, érdeklődők, hanem a Hagyományok Háza egykori és jelenlegi szövő hallgatói is haszonnal forgathatnak.

A praktikus méretű, spirálos kivitelű kiadvány részletesen, képekkel gazdagon illusztrálva mutatja be a szövőszék felvetésétől, befűzésétől kezdve a tipikus sárközi motívumkincset, technikákat, szedettes motívumokat, bodorvásznat és a híres kétoldalas szőttest is.

Fodorné László Mária, szövő, népi iparművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja ebben a kötetben az életművét foglalja össze.

A pódiumbeszélgetést vezeti: Landgráf Katalin texilművész és Dr. Richter Anna, a könyvajánló írója
A beszélgetés során sok mindent megtudhatunk Fodorné László Marika életútjáról, hogyan került kapcsolatba a szövéssel, ki viszi tovább örökségét, átadva a későbbi generációknak a több évtized során felhalmozott tudást.

A kerekasztal-beszélgetést Tárnok Ákos vezetésével a Kákics Zenekar sárközi nótái teszik hangulatossá.

Az Önök által megvásárolt könyveket a helyszínen dedikálja a szerző.

Várunk szeretettel mindenkit! 😁

 

Tés

Kákics táncház // Tési Gyermeknap - Tés

2023.05.27. 18:00
Tés Tájház
8109 Tés, Táncsics Mihály u. 23-25.

2023. május 27-én, szombaton — a Tési Gyermeknap zárásaként — 18 órakor indul Tésen az aszfaltos pályáról a felvonulás a Tájházig.
A Tájháznál fellép a tési Bakony Virágai Népdalkör, a várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja, és a Dudari Néptánccsoport.
A talpalávalót a Kákics Zenekar húzza.
A műsort követően Rotter Lackó megkísérli a fa tetejéről leszedni a borosüveget, és végül kidöntik a fát.
Markos legényekkel a feldarabolt májusfát behordják az udvarra és meggyújtjuk a máglyát. Míg jó parázs lesz a sütögetéshez, kötetlen beszélgetést tájház-bemutató és frissítő nedűk várják a rendezvényre érkezőket. Gyerekeket labirintus, állatsimogató és házi szörp is várja.
Sütnivalódat ne hagyd otthon te sem! Legyen ez egy közösségi piknik, Tés nyárinditó kerti partija!

Sok szeretettel vár mindenkit a "Múlttal a Jövőért Egyesület", a "Kákics Zenekar", a tési "Bakony Virágai Népdalkör", a várpalotai "Cserregő Néptáncegyüttes" utánpótlás csoportja és a "Dudari Néptánccsoport"!  

 

 

MADÁRDAL és HOSSZÚFURULYA TÁBOR

Ha szeretsz és tudsz egy kicsit népi furulyázni, citerázni vagy hosszúfurulyázni, ha szereted a természetet, ha fel szeretnéd fedezni a somogyfajszi Kund kastélyt és izgalmas táját, és ha érdekel a pásztorok népzenéje mellett akár a madármegfigyelés és tájgazdálkodás is, akkor ott a helyed a MADÁRDAL ÉS HOSSZÚFURULYA táborban!😁

Szeretettel ajánljuk Szűcs Gergely furulyakészítő, pásztorműves, népzenész barátunk táborát!

MADÁRDAL ÉS HOSSZÚFURULYA tábor
2023. július 24-31.

Népzenetanulás pásztori szemléletben
„A népzene a természet tüneménye.” - írta lényeglátóan Bartók Béla. Legtisztább formáit olyan környékek lakóitól gyűjtötték, akik a civilizáció hatáskörén kívül, az anyatermészettel még meghitt viszonyban éltek.
Táborunkkal a népzenén keresztül igyekszünk segítséget nyújtani a természetes emberi létezésbe való visszagyógyuláshoz, oly módon, hogy a zenéhez is a természetes alapokról közelítünk. A somogyi hosszúfurulya muzsika adja az oktatás zenei gerincét. Mindehhez ideális helyszín a somogyfajszi Kund kastélyt övező táj, mely jelenlegi állapotában már megidézi azt az ősrégi természeti közeget, amelynek eldugott zugaiban Vikár, Bartók Kodály és tanítványaik népzenét gyűjtöttek.

Szakmai vezetők:
Hamarics Imre: a belső-somogyi „Muzsikás” Hamarics Miska unokája. Népzenész, hosszúfurulyás, a Kiskondás zenekar alapítója.
Szűcs Gergely: furulyakészítő, pásztorműves, népzenész
(https://pasztormuves.hu/hu/content/magamrol)
Tömösváry Tibor: zoológus

Programok:
- közös daltanulás
- egyéni hangszertanítás pásztori szemléletben (hosszúfurulya, kis furulya, citera)
- együttes zenélés, „nótafázás” a hagyományos somogyi pásztori felállások szerint (hosszifurugla kettősök, hosszi és kicsi, valamint hosszi citerával)
- hangszerismertető, zenei ismeretterjesztő előadások
- Dél-Dunántúlon gyűjtött felvételek elemzése
- Tájtörténet-kultúrtörténet, tájhasználati, gazdálkodási módok hatásai
- madármegfigyelés, természetismereti foglalkozások

A szervezők legalább tíz évet betöltött gyerekeket, felnőtteket és családokat egyaránt szeretettel várnak.

Választható hangszerek:
- hosszúfurulya
- kis furulya
- citera

Jelentkezés feltétele: a választott hangszeren legalább minimális kezdő szintű játékkészség (természetesen haladókat, s gyakorlott zenészeket is szívesen látunk), valamint saját hangszer. (Hosszúfurulya a, g, vagy f alaphanggal; dunántúli kicsi hatlyukú furulya c”, b’, a’, g’ vagy f’ alaphanggal; g-c, e-a, vagy c-f citera)
Az együtt zenéléshez szükséges a’, g’ vagy f’ alaphangú furulyák Szűcs Gergelytől vásárolhatók. (https://pasztormuves.hu)

Jelentkezési határidő: 2022. június 20.

Részvételi díj: 60 000 Ft/fő
(10 000 Ft/nap, ami napi 3 étkezés és a szállás díja)

Helyszín: Somogy Természetvédelmi Szervezet központja. Kund kastély, Somogyfajsz

Jelentkezés: 06-85-337-053, vagy spanc@t-online.hu
Szakmai információ: 06-30-428-5606

Egy kis ízelítő a táborba jelentkezéshez, hogy milyen is lehet az igazi dunántúli hosszúfurulyás pásztorzene Somogyfajszon, Szűcs Gergely és Hamarics Imre bácsi közös muzsikálásával!👇

https://www.youtube.com/watch?v=5K7aDPX7ncs

Néptáncház - Bakonynána

KÁKICS koncert & táncház // Néptáncház // EKF Pajta Programsorozat

2023. május 13-án a bakonyi hegyek között a „Néptáncházban” a Kákics Zenekarral húzzuk majd a talpalávalót, ahol Lippert Ferenc fogja mutatni a tánclépéseket a tánccsoportoknak, kultúrcsoportoknak, s minden ide látogatónak. A jó hangulat mellé várható megvendégelés, evés – ivás, hagyományos ételekkel is.
Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel!
https://fb.me/e/2yGp2oMDE

Időpont: 2023. május 13. (szombat) 10:00
Helyszín: Sportpálya - Bakonynána (Bakonynánai focipálya)
[8422 Bakonynána, Hidegkúti u. 29.]

Program:
10:00 Kákics zenekar műsora
11:00 Táncház Lippert Ferenccel és a zenekarral
 

 

Sajtmajális - Óbarok - Nagyegyháza

KÁKICS KONCERT & TÁNCHÁZ // SAJTMAJÁLIS

2023.05.06. (szombat) 16:30-18:30
Óbarok – Nagyegyháza
Hangistálló Koncertterem és Rendezvény Központ
2063 Óbarok-Nagyegyháza, Bányász u. hrsz.: 4004/20.

A Hangistálló kulturális Kft. ebben az évben is megrendezi 2023. május 6-án és 7-én, szombaton és vasárnap, 10 órától 18 óráig, a Sajtmajálist. A két napos kulturális és gasztronómiai fesztiválon jól megférnek egymás mellett a sajtos-kézműves termékek, a kis komolyzenei koncertek, a népzenei produkciók, a táncház és a hagyományőrző programok is.

Idén mi is ott leszünk a Kákics Zenekarral a Sajtmajálison, ahová a sajtok és borok mellé egy kis magyar népzenét és táncot viszünk! Szeretettel várunk mindenkit a koncertünkre és táncházunkra május 6-án szombaton délután fél 5-től!
 

 

 

15. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál - Agárd

KÁKICS Zenekar X BODORKA Néptáncegyüttes // 15. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

2023.04.29. (szombat) 12:00

Agárd, városközpont – Nagyszínpad

2484 Gárdony, Balatoni út 60.

 

Idén már 15. alkalommal rendezik meg a Velencei-tavi Hal-, Vad, Bor- és Pálinkafesztivált Agárd városközpontjában. Hagyományok, kulturális, gasztronómiai és természeti értékek a Velencei-tó turisztikai szezonnyitó fesztiválján. A szezonnyitó agárdi feszten a régió ismert pálinkafőzdéi, a tó körül megtalálható számtalan pincészet kínálja legfinomabb nedűit és ételeit a látogatóknak. A teljes hétvégén át tartó dínom-dánom kicsiknek és nagyoknak is sok programlehetőséget kínál. Hagyományőrző táncegyüttesek és zenekarok adják a talpalávalót egész hétvégén és teremtik meg az igazi „boros” hangulatot.

Így lesz április 29-én szombaton délben a fesztivál nagyszínpadán is a Kákics Zenekar és a Bodorka Néptáncegyüttes közös előadásának alkalmával is. Ezt a programot semmiképpen sem szabad kihagyni, hiszen itt mindent egy helyen élvezhetünk!

 

A fesztivált Gárdony Város Önkormányzata rendezi.

A fesztivál honlapja: www.velenceitofeszt.hu.

A fesztivál ingyenes. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

 

Mezőszentgyörgy

 KÁKICS táncház // SZENTGYÖRGYI NAPOK – MEZŐFÖLDI MAJÁLIS 2023

2023.04.27. (csütörtök) 17:00
Mezőszentgyörgy – Tájház
8133 Mezőszentgyörgy, Rákóczi utca 61.

A 2023-as Szentgyörgyi Napok – Mezőföldi Majális negyedik napján a Kákics Zenekar is elhozza a táncházi hangulatot Mezőszentgyörgyre a Tájházhoz!
2023. április 27-én csütörtökön a tájháznál májusfaállítással, néptánc bemutatóval, kézműves foglalkozással (vesszőfonás, nemezelés), szakköri kiállítással és táncházzal várnak mindenkit szeretettel a Szervezők!

 

Iszkaszentgyörgy

 KÁKICS TÁNCHÁZ // SZENT GYÖRGY NAPOK 2023

2023. április 22. 17:00 – 20:30
Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély
(8043 Iszkaszentgyörgy, József Attila u. 1.)

A 2023-as Szent György Napokat egy nagy Kákics táncházzal is megünnepeljük az iszkaszentgyörgyi kastélyban!😁
Sok szeretettel várunk mindenkit április 22-én 17 órától a moldvai és vonós táncházunkra!
Gyertek, mulassunk együtt a Szent György Napokon! 🐉🗡🛡🐴

 

Lepsény

„Értékőrzés Lepsényben”-rendezvénysorozat

 

2023. április 21-én Lepsényben a Lepsényi Napraforgó Óvodában voltunk Cserta Balázs tárogatóművésszel az „Értékőrzés Lepsényben”-rendezvénysorozat keretében, ahol a kicsiknek és nagyoknak több interaktív zenés mesével együtt hangszer-bemutatót adtunk, illetve megmutattuk a magyar kultúra és a népzene kincseit is.

 

 

Balatonfűzfő

 Balatonfűzfői Tojásfa Kalandtúra

2023.04.08-án mi is ott leszünk a Balatonfűzfői Tojásfa Kalandtúrán a Magyar Húsvéti Hagyományok programsorozat keretében, ahol 15 órától magyar népzenei koncertet fogunk adni.

Időpont: 2023.04.08. 15 óra

Helyszín: Balatonfűzfő, Fűzfőfüdői Közösségi és Rendezvénytér

8175 Balatonfűzfő, József Attila u. 12.

 

Székesfehérvár - LOS ANDINOS

Los Andinos 40. jubileumi koncert // Székesfehérvár

Jegyár: 4000-Ft.
Jegyvásárlás:
Tourinform Székesfehérvár
8000 Székesfehérvár, Oskola utca 2-4.
Telefon: +36-22/537-261
E-mail: tourinform@szekesfehervar.hu
Facebook: www.facebook.com/tourinform.szekesfehervar
Online jegyvásárlás:
https://tixa.hu/losandinos40
 
Szeretettel ajánljuk Mindenki figyelmébe a Los Andinos 40. jubileumi népzenei koncertjét!

😁

A Los Andinos együttes 1982 tavaszán alakult Székesfehérváron majd 1983-ban lépett először színpadra.
Így idén ünnepli színpadra lépesének 40. évfordulóját.
A dél-amerikai Közép-Andok-hegységben élő népek változatos és gazdag népzenei anyagát gyűjti és adja elő, innen ered választott nevük: Los Andinos - Andokiak.
1989-től folyamatosan bővíthették tudásukat, tapasztalataikat gyűjtőútjaikon, amelyeken segítette őket Mario Godoy Aguirre ecuadori népzenekutató. A falvakat és az ünnepeket járva, tanulmányozhatták a szokásokat, a népviseleteket, a hangszerjátékot, és a hangszerkészítést. Így műsoraikban saját gyűjtésű dallamok is megszólalnak.

Előadásuk vándorútra visz Bolívia Potosí hegyeitől a perui cuzco-i völgyeken át az ecuadori Chimborazo és az Imbabura vulkánok vidékéig. Megelevenítve az egykori hagyományokra és szokásokra visszatekintő dalokat. 

Székesfehérvár

 2023 Országos Diákparlament - Székesfehérvár - MOL Aréna Sóstó

2023. március 25-én 22 órától táncházat adunk a 2023-as Országos Diákparlament résztvevőinek, idei küldöttjeinek. Közreműködik furulyával: Ferenczy-Nagy Levente. A táncházat tartja: Rivnyákné Varga Kati és Németh Gergő.