Menü

Fellépések, hírek, táncház

Gyimesi néptáncoktatás André Csabával

Tavaly novemberben szerveztünk már egy gyimesi tánckurzust, melyet André Csaba barátunk vezetett. Ezen főleg a héjszák tanítása volt. Most ellenben következne a lassú és sebes magyaros, a kettős jártatója és sirülőjének az oktatása.

Kedvcsinálásnak ide másoltunk egy kis leírást ezekről a táncokról.
Most ismét egy lehetőség, hogy egy gyimesi táncostól lehet tanulni!
Kákics zenekar
 
A gyimesi csángók sajátos páros tánca az aszimmetrikus ritmusú 

lassú magyaros (♪ = 480–510) és az ezt követő 2/4 ütemű sebes magyaros (♩ = 120–148). A lassú magyarost főként régi stílusú, énekelt alakban is ismert 8, 11 szótagos dallamok kísérik, a sebes magyaros dallamai pedig hangszeres jellegűek. A két tánc motívumkincse – a tempó- és ritmikai különbségektől eltekintve – hasonló: az óramutató járásával ellentétes irányban körbe járó sétálás (egy- és kétlépéses motívum) váltakozik figurázással és páros forgással. A figurázás mindig a muzsikások előtt páronként történik úgy, hogy a nő a férfi jobbján állva kivárja a virtuóz ropogtatást, majd háromfordulatos (jobbra-balra-jobbra) forgós következik, s ezután tovább lépegetnek. Ez a ritka, régies táncpár csak napjainkban kezd hasonulni a lassú és sebes csárdáshoz.

A kettős jártatóját és sirülőjét hangszeres kanásztáncdallamok kísérik, s a férfiak közben ujjogtatnak. A gardon szinkópás ritmusát a tánc követi. A kettős lassú (♩ = 96–106) és gyors (♩ = 106–138), fokozódó részének motívumkincse, szerkezete és térformálása eltér. A kötött, egyöntetű járatóst a párok egymás mögött oszlopban felsorakozva kézfogással táncolják előre-hátra ingamozgással, lassan előrehaladva köríven, az óramutató járásával ellentétes irányban. A férfiak dobogásait a nők könnyed, lendületes sétalépésükkel követik. A sirülőben az oszlopos körforma felbomlik, a párok szabadon szétszóródnak, a kézfogást zárt összefogódzás váltja fel, s már páronként szabadon variálódnak a motívumok is. A háromfordulatos páros forgások után előre-hátra lépegetnek, miközben a férfiak olykor figuráznak is. A forgásváltásoknál egymást eleresztve rövid időre ki-kifordulnak.

Csákvár

Székesfehérvár Szt. Imre Általános Iskola

 2020. január 31-én 8.00. órakor a Szt. Imre Általános Iskolában Gula Miklós vezetésével táncházat tartunk. Az előadást az Aranybulla Alapítványi Könyvtár az "Irány Betűfalóniába" című pályázatban szervezte.

Mór Napsugár óvoda

 2020. február 5.-én farsangi dallamokkal és alakoskodásokkal szórakoztatjuk a Napsugár óvoada gyermekeit.

Gárdony, Kákics Táncház

Kákics Táncház február 8.